Köpråd Till Battlefield 1-Det Här Behöver Du

Battlefield 1

Battlefield 1 är en multiplayer-FPS (First Person Shooter, förstapersonsskjutare) utvecklad av Digital Illusions CE (DICE) och utgiven av Electronic Arts (EA). Spelet utspelar sig under första världskriget och är den fjortonde delen i Battlefield-serien, den första sedan Battlefield 4 som gavs ut 2013. I spelet kan du delta i brutala närstrider, dogfights med primitiva stridsplan, pansarvagnsstrider, svärddueller från hästrygg och artillerianfall från pansarbeklädda tåg. Betyget från betan i somras tyder på ett väldigt roligt och uppskattat spel.

Den här guiden tittar närmare på spelets grafiska inställningar och krav samt listar exempel på vad du kommer att behöva i datorväg för att kunna spela det. Vill du bara veta vad du behöver köpa utan den tekniska analysen kan du hoppa direkt till rekommendationslistan.

Om du redan har en PC och inte planerar att köpa något nytt men vill veta vilka grafiska inställningar som bäst passar dig kan du hoppa till sektionen om grafikinställningarna.

Battlefield 1 är byggd på EAs grafikmotor Frostbite 3, samma som användes bland annat för Battlefield 4, Dragon Age: Inquisition, Star Wars: Battlefront samt för kommande Mass Effect: Andromeda. Med tanke på hur visuellt imponerande spelet är så kan Battlefield 1 köras relativt bra på en hyfsat modern PC.

Tekniska detaljer

Så vad ska du köpa för att kunna spela Battlefield 1? Vi kommer att lista rekommendationer för olika upplösningar med grafikinställningarna på Ultra, d.v.s. maximum och vilken framerate, eller FPS (bilder per sekund), man kan vänta sig.

Lite om upplösning

Upplösning är ett nummer på antalet pixlar som visas på skärmen. Högre upplösning innebär fler pixlar och allmänt mer plats och detaljer medan lägre upplösning ger mindre pixlar och därmed oftast mindre plats på skärmen. Högre upplösning ser alltid bättre ut, då det ger skarpare bild. Majoriteten av spelare idag har skärmar i storleken 22-27 tum med upplösningen 1920×1080 (i vissa fall 1920×1200). Efter det kommer de som köpt WQHD-skärmar med upplösningen 2560×1440 och till sist har vi 4K-upplösningen (3840×2160) som blir alltmer populär. Dessa upplösningar kallas oftast i folkmun 1080p, 1440p respektive 4K.

De som har äldre hårdvara/dator och mindre skärm använder förmodligen upplösningar som 1600×900. Detta kommer vi inte att ha rekommendationer för då vi anser att moderna AAA-spel (stora titlar/spelsläpp) helt enkelt inte kan avnjutas på korrekt sätt om man inte uppgraderar. Vill man ändå köra spelet på en skärm med mindre upplösning passar rekommendationen för 1920×1080 bra.

Lite om FPS

Man vill oftast kunna spela spel i ett minst antal FPS. FPS är alltså antalet bilder som din dator kan producera/visa per sekund. Högre FPS medför en mjukare animering, lägre FPS gör att spelet ”hackar”. Vissa spelare nöjer sig med 30 FPS och uppåt och vissa vill ha högre än 90 FPS men vad man anser vara en tillfredställande FPS beror på både spelaren och spelet. Vi (och de flesta andra) tycker generellt att 60 FPS är ett bra normalläge med bra spelupplevelse för spel som Battlefield.

Battlefield 1 Grafikinställningar

Battlefield 1 har 11 olika grafikinställningar som påverkar spelets utseende och därför hur mycket prestanda som krävs av din dator. Dessutom har spelet en inställning som kan rendera spelet i en annan upplösning än din skärms upplösning. Det betyder att du t.ex. kan låta spelet renderas i en mindre upplösning om du har en 1440p-skärm men inte tillräckligt med prestanda. Då kan du t.ex. rendera spelet i 1080p istället. Detta betyder såklart att du får kompromissa med utseendet.

I den här sektionen går vi igenom de olika inställningarna och hur de påverkar ditt systems prestanda.

Förbestämda grafikinställningar

För den som inte vill justera de olika inställningarna individuellt kan använda sig av spelets förutbestämda grafikinställningar, från Ultra till Low. Med data från betan kan man se att prestandavinsten ligger på hela 70-75% om man väljer Low jämfört med Ultra men då lider utseendet avsevärt. Det bästa man kan göra är att istället justera de olika inställningarna manuellt. Då kan man få ut mer prestanda med minst visuella förluster.

Resolution Scale

Resolution Scale låter spelet renderas i en annan upplösning än vad din skärms standardupplösning. Om du t.ex. har en 1080p-skärm kan du höja på inställningen för att köra spelet I 4K, vilket kommer att göra de visuella effekterna väldigt mjuka och detaljrika men kommer att kräva mycket mer av din dator och med all sannolikhet leda till mindre FPS. Minskar du istället på inställningen så kommer bilden istället att se mer suddig men du vinner prestanda och FPS. Resolution Scale går från 0 till 100, där standard är 42. Vi rekommenderar standardvärdet här, det är I extremt få fall man skulle vilja ändra på denna.

Prestandapåverkan: ~25% prestandavinst om man sänker värdet från 42 till 0, prestandaförlust på ~65% om man ökar värdet från 42 till 100.

Texture Quality

Detta påverkar spelets texturer, d.v.s. utseendet på spelets karaktärer och miljö. Texturer av högre kvalitet använder väldigt mycket VRAM, alltså grafikkortets minne, vilket kan påverka prestandan negativt speciellt på system med äldre grafikkort som oftast har 1-2GB videominne.

Prestandapåverkan: ~2-3% mellan Low och Ultra.

Texture Filtering

Denna inställningen har med hur texturer appliceras på 3D-modeller. Högre inställningar ger mindre suddighet och kantighet.

Prestandapåverkan: ~4-5% mellan Low och Ultra.

Lighting Quality

Ljussättning I spel spelar roll I flera avseenden men det mest påtagliga är skuggor. Högre inställning ger väldigt detaljrika skuggor medan lägre inställningar ger mindre detaljer. Men skuggorna på Low ser ändå helt OK ut.

Prestandapåverkan: ~8-10% mellan Low och Ultra.

Effects Quality

Som namnet antyder så påverkar denna inställning effekterna i spelet såsom explosioner och eld. Värt att notera är att skillnaden mellan Low och Ultra inte verkar spela alltför stor roll, explosioner ser bra ut även i Low.

Prestandapåverkan: ~3-4% mellan Low och Ultra.

Post Process Quality

Post processing påverkar saker som skärpedjup och färgkorrigering. I princip så ser spelet bättre ut ju högre upp du skruvar inställningen.

Prestandapåverkan: ~10-12% mellan Low och Ultra.

Mesh Quality

Detta påverkar detaljer på saker som ligger långt bort från spelarens poistion i spelet.

Prestandapåverkan: ~5-7% mellan Low och Ultra.

Terrain Quality

Detta påverkar hur marken och omgivande terräng ser ut och följderna av att ändra inställningen kommer därför att variera beroende på vilken karta du spelar på.

Prestandapåverkan: ~8-10% mellan Low och Ultra.

Undergrowth Quality

Detta påverkar hur växter och annan grönska, samt deras skuggor, ser ut och följderna av att ändra inställningen kommer som ovan att variera beroende på vilken karta du spelar på.

Prestandapåverkan: ~4-5% mellan Low och Ultra.

Antialiasing:

Antialiasing, eller kantutjämning, är en renderingsteknik som används för att ge sken av en högre upplösning än vad som egentligen används. Resultatet blir att föremål får rundare/mjukare kanter.

Prestandapåverkan: ~10-12% mellan Off och TAA.

Ambient Occlusion

Ambient occlusion, ibland kallad omgivande inneslutning på svenska, är en teknik som ger mer realism i miljöer genom att minska intensiteten i ljuset på ytor som blockeras av andra objekt. I klartext innebär det att skuggor faller på ett mer naturligt sätt och man får ett större djup och mer detaljrikt utseende. Detta ökar prestandakraven avsevärt.

Prestandapåverkan: ~10-15% mellan Off och HBOA.

Att välja rätt inställningar för Battlefield 1

Om din dator kan leverera 60 FPS med alla inställningar uppskruvade till Ultra på din skärms standardupplösning så rekommenderar vi att du låter allt vara kvar. Om du däremot inte lyckas nå 60 FPS stabilt eller vill köpa dig en skärm med en högre upplösning så finns det vissa saker du kan ändra på för att öka FPS utan att offra alltför mycket av utseendet. Tänk bara på att om en inställning ger dig 5% prestandavinst och en annan 10%, betyder det tyvärr inte att du får 15% prestandavinst om du ändrar på båda utan endast marginellt mer än den som ger mest prestandavinst.

Så vad är bäst att ändra på för att få ut mer prestanda? Här är ett par förslag:

Öka FPS med väldigt liten påverkan på utseendet
• Ställ in Post Process Quality på Medium eller Low
• Ställ in Terrain Quality på Medium eller Low

Öka FPS ännu mer men med större påverkan på utseendet
• Ställ in Effects Quality på Medium eller Low
• Ställ in Lighting Quality på Medium eller Low

Sista utväg om du fortfarande inte når önskad framerate

Om stegen ovan inte räcker så kan du i sista hand försöka
• Minska eller stänga av Antialiasing/Kantutjämning
• Ställa in Ambient Occlusion på Off
Absolut nödlösning: Minska på Resolution Scale till 30 eller till och med 20.

Om du testat att utföra alla steg ovan men ändå inte lyckas köra spelet med hyfsad framerate så finns det inte mycket till val. Antingen får du välja Low som förutbestämt val eller uppgradera datorn.

Battlefield 1 officiella hårdvarukrav

Innan vi diskuterar hur olika datorkomponenter påverkar prestandan i Battlefield 1 kan vi ta en titt på de officiella kraven från utvecklaren EA:

Minimum systemkrav:
• Grafikkort: NVIDIA GTX 660 eller AMD HD 7850
• Processor: Intel Core i5-6600K eller AMD FX-6350
• Minne: 8GB RAM

Rekommenderade systemkrav:
• Grafikkort: NVIDIA GTX 1060 3GB eller AMD RX 480 4GB
• Processor: Intel Core i7-4790 eller AMD FX-8350
• Minne: 16GB RAM

Dessa krav är ganska höga och motsvarar delar ur det dyrare segmentet av datordelar på marknaden. Men det verkar som att EA har överdrivit lite på kraven för att överkompensera och slippa eventuella klagomål. Med data tagen från betan som var öppen i somras kan man skruva ner kraven en del. Ett överdrivet exempel som man kan se utan att egentligen kolla på datan från betan är att det räcker med en AMD FX-6350 medan det krävs en motsvarande i5-6600K från Intel. I verkligheten är en 6600K mycket kraftfullare än en FX-6350 och därför kan man anta att man kan använda sig av en svagare processor från Intel än en 6600K.

Rekommenderade processorer för Battlefield 1

Det krävs utan tvekan en kraftfull processor för att spela Battlefield 1 men kanske inte lika kraftfull som EA har listat.

För att spela på Ultra-inställningarna i 1080p med 60 FPS rekommenderar vi minst en dubbelkärnig processor från Intel med HT (hyperthreading), till exempel en i3 6300, eller en sexkärnig processor från AMD, förslagsvis en FX-6350. Med det sagt så behöver det egentligen inte vara en processor från den senaste generationen, en kraftfull processor från Sandy Bridge eller Ivy Bridge-generationen fungerar med all sannolikhet också.

För att spela på högre upplösningar än 1080p rekommenderar vi en Intel i5 6500 alternativt AMD FX-8350, eller ännu bättre en i5 6600K eller i7 6700K om du tänkt spela i 4K.

Rekommenderade grafikkort för Battlefield 1

Med tanke på hur imponerande Battlefield 1 ser ut visuellt så är spelet optimerat väldigt bra för att kunna krama ut varje droppe av prestanda från ditt grafikkort. Trots detta behöver du fortfarande ett ganska kraftfullt kort för att spela det.

För att spela på Ultra-inställningarna i 1080p med 60 FPS rekommenderar vi minst ett Nvidia GTX 1060 3GB eller ett AMD RX 480 4GB. Exempel på motsvarande grafikkort från äldre generationer är GTX 780 TI eller GTX 970 från Nvidia, alternativt R9 290X eller R9 390 från AMD.

För spelande i 1440p går det fortfarande bra med ett Nvidia GTX 1060 eller ett AMD RX 480 men då måste man välja varianterna med mer minne, 6GB för GTX 1060 och 8GB för RX 480. Exempel på motsvarande grafikkort från äldre generationer är GTX 980 från Nvidia, alternativt R9 390 eller R9 390X från AMD. Med ett GTX 1070 klarar du biffen enkelt.

När det gäller prestanda i 4K krävs det mer och då kliver vi in i toppsegmentet bland grafikkort. För att ens komma nära 60 FPS i 4K behöver du ett GTX 1080. Vill du få spelet att flyta på utan problem i över 60 FPS kommer du att behöva mer kraft i form av en SLI-lösning med t.e.x. 2st GTX 1070, 2st GTX 1080 eller ett Titan X ”Pascal”, alternativt en Crossfire-lösning med exempelvis 2st R9 Fury / Fury X.

Köprekommendationer för Battlefield 1

För att avgöra vad du behöver för att kunna spela Battlefield 1 behöver du tänka på 3 saker:

1) Vilken upplösning vill du spela med?
2) Hur mycket grafiska detaljer, ”lull-lull”, vill du ha?
3) Hur bra och smidigt vill du att spelet ska flyta på, utan att det ”hackar”?

Våra köprekommendationer baseras på en spelupplevelse med minst 60 FPS och de grafiska inställningarna på max (Ultra) utan att spelaren upplever att det blir ”hackigt”, det ska flyta på smidigt och mjukt.

1920×1080 (1080p)
Standardbygget där de flesta kommer att ligga. En processor i form av Intel i5 6400 eller i5 6500 räcker gott, tillsammans med ett Nvidia GTX 1060 eller ett AMD RX 480. Vi rekommenderar starkt att köpa versionerna med mer minne, alltså GTX 1060 6Gb eller AMD RX 480 8GB.

Prisnivå: 3800-4500 kronor för processor och grafikkort

2560×1440 (1440p)
Entusiastbygget är för dig som är en van spelare och vill kunna köra även framtida spel. En processor i form av en Intel i5 6600K eller 6700K passar perfekt här. Kombinera det med ett grafikkort såsom Nvidia GTX 1070 eller ett AMD R9 Fury X så är du hemma. GTX 1060 / RX 480 fungerar även för detta bygge men räkna med cirka 20-30 mer FPS med de dyrare korten.

Prisnivå: 6600-7500 kronor för processor och grafikkort

3840×2160 (4K)
Extrembygget för dig som skaffat dig en 4K-skärm. För att ens komma nära till 60 FPS i 4K i Battlefield 1 kommer du att behöva det allra bästa på marknaden. En Intel i5 6700K kan fungera bra men har du chansen att bygga ett 2011-3-system med en 6800K är det att föredra. Ännu viktigare är grafikkortet. Du kommer att behöva en SLI-lösning med 2st GTX 1070 (eller ännu bättre men kanske lite overkill, 2st GTX 1080). Alternativt kan du ha ett Titan X “Pascal.

Prisnivå: 11500 kronor och uppåt för processor och grafikkort

Lista på nämnda processorer och grafikkort med länkar till CDON (det mesta finns även hos andra datorbutiker):
Processorer
– Intel i5 6400 (Länk)
– Intel i5 6500 (Länk)
– Intel i5 6600K (Länk)
– Intel i5 6700K (Länk)

Grafikkort
– Gigabyte GTX 1060 Windforce OC 3GB (Länk)
– Palit GTX 1060 Dual 6GB (Länk)
– Sapphire RX 480 Nitro+ 4GB (Länk)
– Sapphire RX 480 Nitro+ 8GB (Länk)
– EVGA GTX 1070 ACX 8GB (Länk)
– Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming Windforce 3X 8GB (Länk)
– Nvidia Titan X 12GB (Finns endast att köpa hos tillverkaren Nvidia, länk)

Exempel på övriga delar till ett komplett system:
– Moderkort: Gigabyte GA-Z170-Gaming K3 (Finns hos CDON)
– Ramminne: Corsair Vengeance DDR4 3000MHz 2x8GB, vi rekommenderar 1 set till standardbygget och 2 set (totalt 4x8GB) till de andra byggena (Finns hos CDON)
– Lagring: Samsung 850 EVO 500GB (Finns hos CDON)
– Nätaggregat (standard- och entusiastbygget): EVGA SuperNOVA G2 650W (Finns hos CDON)
– Nätaggregat (extrembygget): Corsair AX860 860W (Finns hos CDON)
– Chassi: Fractal Design Define R5 (Finns hos CDON)

Slutsats:

För att spela Battlefield 1 kommer du att behöva en hyfsat modern och kraftfull PC. Men det är främst för att spelet är så visuellt imponerande och tar man hänsyn till vad man får för spel så är det väldigt bra optimerat. Mindre kraftfulla datorer kommer att kunna köra spelet vid de lägre grafikinställningarna och även då ser spelet väldigt bra ut.

Du kan köpa Battlefield 1 hos CDON, där du även hittar Collector’s Edition samt konsolversionerna om du äger en Playstation 4 eller Xbox One.